Składniki:
250g mąki
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
50g masła pokrojonego w kostkę
1 duże jajko
ok 100ml mleka
50g rodzynek
Piekarnik rozgrzać do 220stopni
Mąkę przesiać, dodać masło, proszek do pieczenia, sól, cukier. Rozetrzeć składniki palcami. Jakjo rozbełtać dodać mleko do objętości 140ml.
Dodać 2/3 mieszanki mleczno jajecznej do sypkich składników, dodać rodzynki i zagnieść.
Rozwałkować na gr 1,5cm i wyciąć bułeczki.
Posmarować resztą mieszanki mleczno-jajeczną.
Piec 10-12 min na złoty kolor, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki są pyszne, wyśmienicie smakują z dżemem brzoskwiniowym i kubkiem kakao.
źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/scone/przepis.html
ładnie urosły! moje często są jakieś takie płaskie ;--)
OdpowiedzUsuńMoże za cienko wałkujesz;)
Usuńnajpyszniejsze są zjadane na ciepło!:-)
OdpowiedzUsuńto prawda:) U nas nawet nie zdążą wystygnąć, a już ich nie ma!
Usuń