450 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g margaryny
4 żółtka
4 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
Wypełnienie:
powidła śliwkowe
kajmak (mleko skondensowane, gotowane w puszcze przez ok 2 godz)
Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i margaryną posiekać. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wykleić blachę łącznie z rantem i piec 35 min w 190stopniach.
Po wystudzeniu posmarować powidłami i polać kajmakiem. Udekorować wg. uznania.
Mazurek jest pyszny, polecam.

Zgodnie z zasadami akcji wielkanocnej zgłaszany przepis powinien być zaopatrzony w link lub banerek akcji. Proszę o poprawkę, bo na razie nie mogę go przyjąć.
OdpowiedzUsuńTo samo dotyczy mazurka chałwowego.
Pozdrawiam :)
Myślałam, że baner na blogu wystarczy. Ale już poprawiłam. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki, już zaakceptowałam oba przepisy. W zasadach akcji jest napisane, że każda zgłaszana notka powinna być opatrzona banerem lub linkiem. O banerze z boku / na marginesie / w menu bloga nie ma ani słowa i nie jest on wymagany :) Pozdrawiam :)
Usuń