poniedziałek, 31 stycznia 2011

Chleb wieloziarnisty

        Po obejrzeniu programu pt. "Wiem co jem" postanowiłam, że będę sama piekła pieczywo.

Oto kolejny wypróbowany przeze mnie przepis. Znalazłam go na tym blogu.

Chleb jest pyszny. Bardzo łatwo i szybko się go robi.

Przepis:

Składniki na 2 foremki keksowe
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren łuskanego słonecznika
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 l ciepłej wody.
Wszystkie ziarna uprażyć na patelni. Następnie dokładnie wymieszać mąkę, otręby, sól, cukier, uprazone ziarna i pokruszone drożdże. Suche składniki zalać ciepłą wodą i wymieszać łyżką.
Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie zamieszać łyżką kilka razy i przełożyć do wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15 min.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni.
Włożyc chleb i piec 15 min w 230 stopniach a potem zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 35 min.
Po upieczeniu wyjąc chleb z foremek i studzić na kratce.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz