czwartek, 29 marca 2012

Mazurek Chałwowy

Ciasto:
450 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g margaryny
4 żółtka
4 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego


Wypełnienie:
200 g chałwy np. waniliowej
1/2 szkl. śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i margaryną posiekać. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wykleić blachę łącznie z rantem i piec 35 min w 190stopniach.

Chałwę, śmietankę i cukier puder zmiksować. Przełożyć do garnuszka i zagotować 3 min ciągle mieszając, do lekkiego zgęstnienia.

Po wystudzeniu masy wyłożyć na upieczone ciasto. Udekorować.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz