wtorek, 7 lutego 2012

Quiche lorraine

Przepis znaleziony w dodatku do Gazety Wyborczej "Palce lizać" nr 4, z 24 stycznia 2011r

Składniki:
CIASTO
250g mąki pszennej
125g masła
3 żółtka
5 łyżek zimnej wody
sól

NADZIENIE
150g wędzonego boczku
4 jajka
1 szklanka śmietany 22%
1/2 szklanki mleka
150g startego żółtego sera
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Posiekać przesianą mąkę z masłem, dodać żółtka, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt twarde dodać trochę wody, gdy będzie zbyt rzadkie dodać mąki.
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Boczek pokroić w kostkę lub cienkie plastry i podsmażyć na patelni.
W misce ubić trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodać ser, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać podsmażony boczek.
Schłodzone ciasto rozwałkować na 0,5m. Wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty i nakłuć gęsto widelcem.
Na ciasto wlać masę śmietanowo-jajeczno-bekonową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 20-30min. Do czasu, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!





2 komentarze: