czwartek, 29 marca 2012

Mazurek śliwkowy

Ciasto:
450 g mąki krupczatki
100 g cukru
250 g margaryny
4 żółtka
4 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

Wypełnienie:
powidła śliwkowe
kajmak (mleko skondensowane, gotowane w puszcze przez ok 2 godz)

Mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i margaryną posiekać. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wykleić blachę łącznie z rantem i piec 35 min w 190stopniach.
Po wystudzeniu posmarować powidłami i polać kajmakiem. Udekorować wg. uznania.

Mazurek jest pyszny, polecam.




3 komentarze:

  1. Zgodnie z zasadami akcji wielkanocnej zgłaszany przepis powinien być zaopatrzony w link lub banerek akcji. Proszę o poprawkę, bo na razie nie mogę go przyjąć.
    To samo dotyczy mazurka chałwowego.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że baner na blogu wystarczy. Ale już poprawiłam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, już zaakceptowałam oba przepisy. W zasadach akcji jest napisane, że każda zgłaszana notka powinna być opatrzona banerem lub linkiem. O banerze z boku / na marginesie / w menu bloga nie ma ani słowa i nie jest on wymagany :) Pozdrawiam :)

      Usuń